Parcul Mihai Eminescu se găsește în partea de jos a orașului, în zona Centru, în imediata apropiere a Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, dar și foarte aproape de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”.
În prezent, Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia găzduiește desfășurarea multor spectacole de teatru și festivaluri de muzică, fiind o clădire de referință pentru cultura județului.
De asemenea, în Parcul Mihai Eminescu veți descoperi Aleea Scriitorilor. Aici se găsesc busturile dedicate unor scriitori români, precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Coșbuc sau Grigore Vieru.
Astfel, Parcul Mihai Eminescu este în prezent centru vieții culturale din partea de jos a orașului, dar și o zonă de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut.
Proiectul propune modernizarea și revitalizarea Parcului Mihai Eminescu, prin amenajarea cu aparate de fitness în aer liber. Prin lucrările de modernizare, Parcul Mihai Eminescu va fi nu doar un centru pentru activitățile cultural-artistice, ci și de promovare a mișcării și conștientizare privind beneficiile sportului pentru sănătate.
Necesitatea proiectului
Populația municipiului Alba Iulia se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, având în anul 2021 aproximativ 12.285 persoane cu vârsta de peste 65 ani sau mai mult, cu circa 489 persoane vârstnice mai mult față de anul 2020 când erau 11796 persoane vârstnice; ceea ce reprezintă aproximativ 16,45% din populația județului Alba, în anul 2021 și 15,73% în anul 2020. În plus, viața cotidiană actuală implică foarte mult sedentarism.
Pe măsură ce îmbătrânim, leziunile pot apărea mai frecvent, durerile pot apărea de nicăieri, rezistența musculară scade și începem să ne pierdem din putere, de unde și nevoia de mișcare și sport și de un spațiu dedicat activităților sportive și cultural-artistice. Așa cum este important pentru copii și tineri să facă exerciții, este incredibil de important pentru bărbații și femeile de vârsta a treia să integreze o rutină de fitness în viața lor de zi cu zi și să mențină un stil de viață sănătos și activ, care să includă exerciții adecvate care nu provoacă disconfort excesiv, dar sunt suficient de benefice pentru musculatura corpului. Astfel, dezvoltarea unor programe de sănătate, de îngrijire pe termen lung și de protecție socială ce pot răspunde nevoilor acestei categorii de populație a devenit o prioritate atât la nivel național, cât și la nivel mondial.
Pandemia de COVID-19 a tras un semnal de alarmă privind necesitatea de a se investi mai mult în sănătatea oamenilor, inclusiv în proiecte care sprijină activități sportive și recreative.
Beneficiile proiectului
- susține cultura
- susține sănătatea prin:
• îmbunătățirea funcțiilor mentale, circulației sanguine, oxigenarea mușchilor
• reducerea stresului;
• îmbunătățirea încrederii de sine;
• creșterea gradului de relaxare;
• tonifierea corpului;
• creșterea mobilității etc.
- îmbină activitățile cultural-artistice cu activități sportive
- sport gratuit/reducerea cheltuielilor cu abonamentele la sală
Este gratis. Fără nici un cost. Nu există nici o taxă iniţială de înscriere, nici plăți lunare. Toţi locuitorii vor iubi acest aspect. Cei ce nu își permit să meargă la sală sau nu își doresc să își cheltuiască banii pe un abonament de fitness, pot apela la aceste activități în aer liber atât de benefice pentru sănătate.
- slăbești în mod plăcut
Antrenamentele în casă sunt extrem de plictisitoare, dar antrenamentele în aer liber asigură arderea de calorii și reducerea kilogramelor în plus într-un mod plăcut.
- ești în mijlocul naturii și al culturii
Pentru oricine a făcut vreodată exerciţii în interior, fie într-o sală de gimnastică sau de fitness, ştie că există o mare diferenţă între aerul proaspăt din parc şi aerul din sala de fitness. Sportul realizat în aer liber este mult mai benefic atât corpului, cât și creierului. Numeroase studii au concluzionat că până și câteva minute de mișcare în spațiul exterior îmbunătățesc funcțiile mentale, circulația sanguină și oxigenarea mușchilor.
- echipamentele de fitness în aer liber oferă oamenilor un exerciţiu complet.
Alergatul este grozav pentru sănătate, dar aceste aparate de fitness oferă un exerciţiu aerobic. De asemenea, puteți includeţi exerciţii anaerobe care construiesc muşchii, ajută la relaxare şi la arderea grăsimilor.
- proiectul sprijină activitățile sociale
Modernizarea Parcului Mihai Eminescu va reuni nu doar iubitorii de cultură, ci și iubitorii de sport și mișcare.
Amplasarea de echipamente de fitness în aer liber este deosebit de atrăgătoare pentru activitățile sociale: toți membrii familiei pot face exerciții împreună într-un cadru liniștit, pe aparatele și echipamentele potrivite.
- primul parc dotat cu aparate de fitness din oraș
Numeroase alte orașe din România și chiar din județul Alba se pot mândri că au amenajat deja parcuri cu aparate de fitness în aer liber.
Beneficii și funcții pentru echipamentele de fitness propuse prin proiect
1.Aparat fitness două tipuri de stepper – lucrează mușchii fesieri și mușchii picioarelor
2.Aparat fitness pentru umeri și abdomen – lucrează mușchii abdomenului și mușchii umerilor și ai brațelor
3.Aparat fitness bicicletă și spate – lucrează mușchii spatelui și mușchii picioarelor
4.Aparat fitness pentru piept – are rolul de a tonifia musculatura pieptului, a brațelor și a umerilor
5. Aparat fitness complex – include o bicicletă și două aparate pentru tonifierea musculaturii picioarelor
6. Aparat fitness pectorali – lucrează mușchii pectorali
7. Aparat fitness spate – lucrează mușchii spatelui
8. Aparat fitness discuri – se adresează tuturor persoanelor cu nevoi speciale, interesate de menținerea tonusului muscular și a sănătății. Ajută la dezvoltarea mușchilor membrelor superioare și la elasticitatea încheieturilor acestora, precum și a îmbunătățirii coordonării lor.
9. Aparat fitness abdomene – lucrează mușchii abdomenului
În concluzie, implementarea proiectului propus va crește calitatea vieții pentru locuitorii municipiului Alba Iulia.