Slide Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invitam să vizitați www.fonduri-ue.ro

Slide „Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020"

Slide Bugetare Participativă - Sesiunea I 2020-2021 Vezi Proiecte
Gabriel PLEȘA - Primarul municipiului Alba Iulia
”Implicare activă în identificarea, prioritizarea şi rezolvarea problemelor comunităţilor din care fac parte, aşa poate fi rezumată esenţa procesulului de bugetare participativă pentru Alba Iulia. Altfel spus, i-am provocat pe cei care locuiesc, lucrează, studiază în Alba Iulia să vină cu cât mai multe iniţiative, care să ducă la dezvoltarea oraşului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Îi asigur pe toţi cei implicaţi că procesul de selecţie va fi unul corect şi transparent. Mă bucur că din acest an Alba Iulia figurează pe harta oraşelor în care se manifestă iniţiativele comunităţii, iar cele mai bune idei sunt finanţate din bugetul local şi transpuse în realitate.” Regulament

Pași depunere proiect

Știi. Vrei. Propui. Votezi. Implementezi. Atât de simplă e bugetarea participativă. Și așa de ușor este să îți faci vocea auzită, iar ideea și proiectul transformate în realitate. Sunt doar 5 pași simpli pentru un oraș de 5 stele, așa cum îl vrei.
ic_beneficii_primary-red_48
Pasul 1

Știi cel mai bine ce lipsește sau ce ai vrea să se schimbe pe strada ta, la scara ta sau în cartierul tău. Bugetarea participativă îți dă voie și te încurajează să le spui tuturor cum vezi tu lucrurile și cum le poți îmbunătăți, printr-un proiect concret.

ic_beneficii_primary-orange_48
Pasul 2

Vrei să schimbi lucurile. Primăria Alba Iulia te susține! Înscrie-ți proiectul aici

ic_beneficii_primary-brown_48
Pasul 3

Propui schimbarea în bine a orașului așa cum o vezi și înțelegi tu.  O pui pe „ hârtie” sub forma unui mini – proiect cât mai clar și concis și înscrii proiectul aici. Nu o ții doar pentru tine, o promovezi și susții cum poți mai bine pentru a-i da cât mai multe șanse și pentru a o aduce la viață.

ic_beneficii_primary-red_48
Pasul 4

Votezi proiectul în care crezi. Bugetarea participativă, chiar dacă sună prețios sau puțin pompos, este, de fapt, un proces simplu, deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber. La „ urne”, aici

ic_beneficii_primary-orange_48
Pasul 5

Implementezi proiectul tău, idee ta cu banii Primăriei. Adică ai tuturor albaiulienilor. Pentru că asta înțelegem noi prin susținere, transparență și performanță. Și pentru că așa suntem convinși că se crește o comunitate: prin implicarea activă și pozitivă a fiecăruia dintre noi.

Vrei să participi și tu?

Fă un cont pentru a vota sau a propune un proiect.

Intrebări frecvente

Cine poate propune proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Alba Iulia şi au vârsta de cel puţin 18 ani. 

Propunerile sunt depuse exclusiv de cetățeni, în mod individual.

Cum se trimite o propunere?

Propunerile pot fi trimise prin intermediul platformei bugetării participative bugetareparticipativa.apulum.ro, respectând calendarul de implementare al bugetării participative.

Care sunt domeniile în care propunerile trebuie să se încadreze?

 1. Amenajare spații publice
 2. Oraș digital
 3. Spații verzi
 4. Educație și cultură
 5. Alei, trotuare, zone pietonale
 6. Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
 7. Sport, sănătate
 8. Turism
 9. Social
 10. Mediu

Chiar dacă propunerea poate fi încadrată în mai multe domenii, deponentul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit.

Ce criterii de eligibilitate trebuie să îndeplinească propunerile pentru a fi supuse votului cetățenilor?

 • Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a  Municipiului Alba Iulia şi care vizează un spaţiu public.
 • Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.
 • Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.
 • Să nu aibă un caracter politic, etnic, religios sau discriminatoriu.
 • Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.
 • Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.
 • Să se încadreze în bugetul maxim alocat procesului de bugetare participativă.
 • Formularul online să fie completat corect și să se respecte cerințele tehnice cu privire la tipurile de fișiere care pot fi anexate.

Care este suma maximă alocată procesului de bugetare participativă?

Bugetul propus pentru sesiunea I a procesului de bugetare participativă este de 1.000.000 lei, cu TVA inclus. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite. Pot fi finanțate unul sau mai multe proiecte.

Propunerile pot fi însoţite de o documentație suplimentară?

Următoarele tipuri de fișiere pot fi anexate formularului de proiect: PDF și JPEG/JPG sau PNG, până la o limită de 10 MB. Fișierele anexate formularului de proiect, care au fost salvate o dată cu proiectul nu mai pot fi modificate, șterse sau înlocuite.

Propunerile vor fi supuse la vot așa cum au fost depuse?

Municipiul Alba Iulia va realiza o analiză tehnică a tuturor propunerilor depuse de cetățeni. În urma analizei, propunerile supuse votului vor păstra ideea iniţială, dar ele vor fi adaptate de către serviciile din cadrul municipalităţii, care vor estima mai exact costurile implicate, posibilităţile concrete de acţiune și timpul de execuție.

Dacă se constată că unele propuneri sunt similare în ceea ce privește conținutul sau proximitatea spaţială, poate fi justificată integrarea acestora într-un singur proiect, cu înștiințarea prealabilă a deponenților.

Cetățenii care depun propuneri ce nu ajung să fie supuse votului vor primi explicaţii privind motivele acestei decizii.

Este posibil să se schimbe o propunere, în cazul în care s-a făcut o greșeală?

Odată depusă pe platformă, propunerea nu mai poate fi modificată de către persoana care a propus-o.

Municipiul Alba Iulia revizuiește toate propunerile?

Da, serviciile din cadrul municipalității vor realiza o analiză tehnică a tuturor propunerilor depuse de cetățeni.

Câte propuneri pot fi prezentate de fiecare cetățean?

Fiecare participant poate depune maxim o propunere pentru fiecare domeniu, prin platforma bugetării participative, într-un calendar de finanțare.

Cum se votează un proiect?

Votarea este restrictionată la teritoriul Municipiului Alba Iulia. Pentru a putea vota este necesar ca în momentul votului să vă aflați pe raza Municipiului Alba Iulia și să permiteți accesul la locația dumneavoastră. Platforma www.bugetareparticipativa.apulum.ro colectează date despre locația dumneavoastră doar în momentul votului pentru a asigura respectarea procedurii de votare.

Proiectele se pot vota doar online, pe platforma bugetării participative 

Fiecare cetățean cu un cont valid poate vota câte un proiect din fiecare domeniu. 

Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la consumarea bugetului alocat

Cum se poate obține o clarificare suplimentară cu privire la bugetarea participativă?

Informații suplimentare cu privire la bugetarea participativă puteți obține prin email la adresa bugetareparticipativa@apulum.ro sau la numărul de telefon 0258819462, tasta 9, în fiecare zi lucrătoare, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00.

Vrei să participi și tu? Fă-ți un cont pentru a vota sau a propune un proiect.

Crează cont