identitate-program-poca-2
Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. „Municipiul Alba Iulia – Administrație inteligentă” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, codul MySMIS 128599, codul SIPOCA 637. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.
logo-alba-iulia
Votare proiecte

Aer mai curat la Alba Iulia - amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului

Conținutul propunerii

Aer mai curat la Alba Iulia Amplasarea de standuri verzi sau copaci inteligenți cu filtru de aer biologic pentru purificarea aerului

Preambul: Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, cauzele a peste 8 milioane de decese anual sunt smogul urban și poluarea aerului. Acest fapt reprezintă o problemă nu doar pentru sănătatea oamenilor, dar este și un impediment economic și social, având un efect dăunător asupra sănătății individuale și a speranței de viață.

Context: Având în vedere schimbările climatice, reducerea spațiului verde și poluarea tot mai ridicată din Alba Iulia, trebuie implementate soluții eficiente pentru îmbunătățirea calității aerului respirat zilnic de cetățeni. Se urmărește, ca rezultat, scăderea temperaturii aerului în anotimpul cald și, implicit, o calitate mai bună a vieții. Alba Iulia își propune și dorește să devină un oraș prietenos cu mediul înconjurător, fapt pentru care trebuie să apeleze la implementarea de soluții cât mai ecologice în toate domeniile.

Rol: Rolul standurilor verzi pentru purificarea aerului este acela de a contribui la scăderea temperaturii aerului respirabil la nivelul străzilor în sezonul cald și de a îmbunătăți calitatea aerului respirat. Pe lângă eliminarea poluării, ajută și la prevenirea eroziunilor și îmbunătățirea aspectului estetic.

Prezentare: Orașele mari ale lumii au început să implementeze, de mulți ani, soluții pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, multe dintre aceste soluții fiind legate de îmbunătățirea calității aerului respirat la nivelul străzilor cu trafic rutier intens. În acest scop, au fost integrate proiecte ce presupun plantarea de copaci cât mai mari în tot orașul, fațade verzi/pereți verticali pentru clădiri sau garduri vii între străzi și trotuare. Aceste soluții nu sunt de fiecare dată cele mai ieftine și eficiente, însă pot fi înlocuite cu standuri verzi/copaci inteligenți pentru purificarea aerului acolo unde spațiul nu permite altfel.

O metodă relativ ieftină și eficientă este amplasarea/plantarea de standuri verzi/copaci inteligenți în toate zonele orașului. Se pot alege anumite modele care elimină poluanții prezenți în aer. Se pot amplasa și pereți verticali pentru filtrarea aerului. Pentru a curăța orașele, Green City Solutions a introdus CityTree - un dispozitiv independent, care este capabil să purifice aerul din jurul său cu puterea a 275 de copaci - în timp ce ocupă puțin spațiu.

Standul CityTree găzduiește culturi de mușchi care atrag poluanți, inclusiv CO2, oxid de azot și praf, transformând aceste substanțe nocive în masă proprie, în timp ce tehnologia IoT monitorizează CityTree pentru înregistrările de întreținere. Practic, CityTree este un filtru de aer biologic, un spațiu inovativ de comunicare și o măsură de sustenabilitate economică. Poate fi adaptat la cerințele specifice ale orașului iar valoarea adăugată este întotdeauna aceeași: o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Avantaje: Avantajele implementării proiectului: - îmbunătățirea calității aerului respirat pe stradă - reglarea temperaturii aerului respirat în sezonul cald - contribuie la creșterea calității vieți în Alba Iulia, prin respirarea unui aer mai puțin poluat - deconectarea de la agitația orașului - îmbunătățirea aspectului estetic al zonei în care este amplasat - utile pentru cei ce vor să practice jogging în aer curat

Amplasamentul proiectului: În tot orașul, în special în locurile publice intens tranzitate, în limita bugetului existent. În general, implementarea nu durează mai mult de 3-4 săptămâni întrucât este un proiect de o complexitate foarte redusă. Cost estimativ: 25.000 - 30.000 de euro pentru implementarea unui stand verde pentru purificarea aerului. Referințe tehnice și comerciale: - https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1 - https://greencitysolutions.de/en/solutions - https://greencitysolutions.de/en/products/#section2



Nume depunător: Marius Rusu
Domeniu: Mediu
Locul propus: În tot orașul, în special în locurile publice intens tranzitate, în limita bugetului existent.
Beneficiari: De acest proiect poate beneficia întreaga comunitate, atât locuitorii, cât și turiștii
Buget LEI: 177000
Număr de voturi: 61

Noutăți

Copyright Municipiul Alba Iulia © 2024
envelopephonemap-markermagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram