Scopul acestui proiect este de a oferi copiilor și adolescenților din Alba Iulia și Orăștie un mijloc de socializare (petrecere a timpului liber) și de integrare prin sport, realizat prin intermediul jocului de rugby. Aspecte privind elemente ce țin de sănătatea copiilor și adolescenților sunt avute, în principal, în vedere, datorită complexității pregătirii din punct de vedere fizic, necesară unui viitor jucător de rugby. În plus, datorită complexității acestui joc - jocul de echipă cu cei mai numeroși jucători într-o echipă sportivă, adică 15, aceștia evoluând pe posturi specializate în acord cu conformația fizică a fiecărui jucător – rugbyul presupune și elemente ce țin de o pregătire psihologică aparte, compusă din cultivarea disciplinei, spiritul de colegialitate, curaj, solidaritatea, punerea mai presus a efortului colectiv decât cel individual, a spiritului de echipă și colegialitate, ajutorarea reciprocă, eliminarea unor posibile accese de vedetism etc.
Descriere: Grupul țință vizat este de 100 de copii, respectiv adolescenți. Obiectiv principal 1: promovarea unui stil de viață sănătos și activ, al unui climat stimulant și colegial de petrecere a timpului liber, prin promovarea și practicarea jocului de rugby. Obiectiv principal 2: formarea a două echipe de rugby, integrabile categoriilor Under 16 și Under 18, ai căror jucători vor fi legitimați la CSU Rugby Alba Iulia (Clubul Sportiv Universitar), echipa de rugby a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pe termen mediu se dorește înscrierea acestor echipe în competițiile organizate sub tutela Federației Române de Rugby (FRR).
Pe termen lung se urmărește formarea unei pepiniere de jucători pentru formația CSU Rugby Alba Iulia, care să fie formată, pe viitor, aproape în majoritate din jucători localnici. Se estimează că din cei 100 de copii prinși ca reprezentând grupul țintă, circa 40 vor face parte din cele două echipe și vor fi legitimați. Obiectiv secundar 1: crearea unui campionat interșcolar de rugby între principalele școli și licee din Alba Iulia, de rugby touch (non-contact) și rugby în 7 jucători (contact). Obiectiv secundar 2: promovarea orașului Alba Iulia ca mediu prielnic de practicare a jocului de rugby; promovarea imaginii școlilor și liceelor din municipiul Alba Iulia, promovarea imaginii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, promovarea valorilor voluntariste menite a constitui un model.
Proiectul vizează, inclusiv, integrarea unor copii provenind din medii defavorizate și, mai ales, al unor copiilor și adolescenți aflați în diverse centre de plasament. Au fost demarate, în acest sens, discuții cu conducerea Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copiilor Alba, fiind identificați 18 copii din Alba Iulia, susceptibili de a practica jocul de rugby, aflați în plasament de tip familial. Au fost demarate, totodată, discuții cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copiilor Hunedoara, fiind vizitat Centrul de Plasament de la Orăștie. În acest sens am efectuat împreună cu conducerea CSU Rugby Alba Iulia o vizită la acest centru identificând 9 copii interesați de practicarea acestui sport.
Cu ambele direcții județene menționate se vor semna, foarte curând, protocoale de colaborare, între acestea și Clubul Sportiv Universitatea din Alba Iulia și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Pentru acești copii jocul de rugby poate deveni nu doar o alternativă în ceea ce privește o dezvoltare fizică armonioasă și de petrecere a timpului liber, ci și o șansă de integrare, de dezvoltare și, mai ales, de descoperire a unor pasiuni, ca, în timp să producă efecte asupra dezvoltării pozitive a personalității acestora. În plus, calitatea de sportiv poate să le oferă o șansă suplimentară privind traseul lor în viață. Fiind parte activă, ca antrenor la grupa de juniori și jucător activ, la CSU Rugby Alba Iulia, acest proiect îl voi desfășura în directă colaborare cu acestă structură, afiliată Federației Române de Rugby. CSU Rugby Alba Iulia își desfășoară activitatea pe terenul sportiv de la Oarda, aparținând municipalității albaiuliene.
Jocul de rugby are în Alba Iulia o vechime de 46 de ani, fiind reactivat după mai bine de un deceniu de inactivitate prin CSU Rugby Alba Iulia. CSU Rugby Alba Iulia constituie o structură bazată exclusiv pe voluntariat, de la coordonatorul acestea la ultimul junior venit. Mijloace de realizare a proiectului - acțiunile aferente proiectului propus se vor desfășura sub următoarele forme: 1. Acțiuni de promovare a jocului de rugby în toate școlile și licee din Alba Iulia, precum și la Centrul de Plasament de la Orăștie (12 acțiuni, durata fiind pe perioada întreagă a derulării acestui proiect); 2. Acțiuni de formare a unor echipe în cadrul acestor școli și licee, bazate pe rugby touch (non-contact) și rugby în 7, care presupune formarea abilităților tehnico-tactice și fizice necesare practicării acestui sport (6 acțiuni, începând din a doua lună a derulării acestui proiect); 3. Acțiuni privind organizarea unor meciuri cu echipele menționate și presupus a fi formate (Under 16 și Under 18, în ultimele două luni ale acestui proiect) în Alba Iulia, precum și la Cluj Napoca și comuna Mihai Viteazu (4 acțiuni/meciuri, două în Alba Iulia, două în deplasare).