Un spațiu integrativ de expunere și reprezentare a scenei artistice locale.
Vine să suplinească lipsa instituțiilor de cultură cu activitate permanentă.
Recomandarea ca o organizație nonprofit dedicată exclusiv industriilor culturale și creative să gestioneze curatoria spațiului.
Se va lua legătura cu artiștii locali activi și se va întocmi o listă de recunoaștere și vizibilitate publică a acestora.
O parte din artiști vor putea fi expuși în incinta spațiului;
- expunerea constă într-un scurt CV, viziunea și motivația artistului, o fotografie de tip portret, panotate și redactate într-un design corespunzător;
- alături de partea de reprezentare, spațiul va beneficia de o vitrină expozițională în care cel puțin un obiect de creație al fiecărui artist va fi prezentat, însoțit de contactele media ale artistului;
- la interior, spațiul va avea în dotare un panou unde vor fi expuse diverse afișe cu evenimente culturale importante din ultimii zece ani;
- în exterior va fi dotat cu un panou dedicat afișelor cu evenimente culturale curente, pentru a asigura un punct practic de informare;
- va exista și un loc de expunere al parteneriatelor culturale cu alte orașe, alte țări, Universități etc.
Spațiul va asigura o expunere vizuală și omogenă din punct de vedere cultural-istoric (se va urmări un spațiu din incinta Cetății Alba Iulia Carolina – propunem Caponiera Apor, deoarece reprezintă și un spațiu de acces și respectiv de trecere între două obiective importante ale cetății).
Va fi dotat cu mobilier pentru primirea corespunzătoare a vizitatorilor, îndeplinind și funcția de spațiu ospitalier, potrivit atât pentru expoziții, cât și pentru proiecții de film, conferințe etc. Recomandăm achiziționarea unui tonomat de cărți și reviste prezent în incinta spațiului care va putea promova editurile noi, în special. Acesta poate genera beneficii precum asigurarea unei vederi de ansamblu a activității artistice locale și oferirea de noutăți privind activitățile culturale; poate contribui la găzduirea unor artiști sau funcționari culturali din alte orașe care ar dori să își creeze o imagine completă asupra potențialului cultural creativ pe care îl generează orașul Alba Iulia la momentul actual.
Dotări recomandate: un minim tehnic pentru o funcționare utilă a spațiului: expresor de cafea și fierbător pentru ceai, sistem audio, videoproiector, camere de supraveghere, microfon. Acestea pot fi folosite în situații generate de Primăria Municipiului Alba Iulia – dacă anumite organizații doresc să întreprindă activități culturale (simpozioane, lansări de carte, seri de film, dezbateri pe teme culturale, evenimente artistice, expoziții etc.), trebuie să se adreseze întâi Primăriei Municipiului Alba Iulia și să organizeze un program la a cărui gestiune pot contribui activanții culturali din oraș (ong).
Se vor căuta câțiva artiști pentru construirea unei picturi murale mobile în curtea spațiului, unde vor fi amplasate bănci. Accesul în curte și în interior va fi asigurat în permanență, accesul la aparatură va fi restricționat, fiind gestionat doar în urma acordului Primăriei.
Beneficii: plus estetic, rezumat informațional, deschidere la public, întâmpinare pozitivă a turiștilor, dotare urbană de nivel cultural contemporan.
Dorim să asigurăm o punte de legătură între ideea de parc ca zonă de întâlnire și informare și un spațiu public accesibil, dotat cu un minim informațional.
Scopul este de a crea o coeziune culturală cu un impact administrativ pozitiv.
Propunem amenajarea spațiului cu ajutorul designerilor și artiștilor locali. - sistem de încălzire, mobilier (scaune pliabile, câteva mese pliabile pentru viitoare posibile workshopuri în interior, bănci și mici mese în exterior, camere de supraveghere, vitrine expoziționale)
REPREZENTATIV
INFORMATIV
ADMINISTRATIV
CONTEMPORAN
COMUNITAR
DESCHIS PUBLICULUI LARG
CULTURAL
ADMINISTRATIV
SUGESTIV
Atașamanete proiect: