identitate-program-poca-2
Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. „Municipiul Alba Iulia – Administrație inteligentă” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, codul MySMIS 128599, codul SIPOCA 637. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.
logo-alba-iulia
Votare proiecte

Bugetarea participativă continuă la Alba Iulia și în 2021

Publicat în: 
27 august 2021

Bugetarea participativă continuă la Alba Iulia și în 2021. După o primă ediție de succes, procesul de bugetare participativă, ediția a II-a, va debuta la 1 septembrie 2021 cu etapa de depunere a proiectelor.

Bugetarea participativă este o formă de implicare directă a cetățenilor în procesul de decizie a modului în care sunt cheltuiți banii publici în raport cu nevoile locale. Este un un proces deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice, în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber, contribuind astfel la descentralizarea deciziei publice în avantajul cetățenilor.

Prin intermediul platformei de bugetare participativă, cetățenii pot să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona unde locuiesc sau în alte zone ale orașului, să participe activ la stabilirea priorităților în cheltuirea banilor publici, să fie creativi și inovativi și să se implice activ în comunitatea din care fac parte.

Bugetarea participativă permite comunității să devină actorul principal în promovarea inițiativelor locale și beneficiarul materializării acestora. ”Bugetarea participativă este cel mai bun și mai transparent mod de a implica oamenii în procesul decizional al administrației publice. Orice comunitate are oportunitatea, acum, de a cere bani de la Primărie, practic din bugetul la care toată lumea contribuie, pentru a face ceva frumos pentru oraș. Indiferent că vorbim de investiții mai mari, cum este investiția în primul Centru de Inovare al orașului, proiect depus și câștigat în ediția întâi a bugetării - 2020, sau de investiții mai mici, la nivel de școli sau cartiere, bugetarea participativă este o formă de co-creare a orașului: administrația și cetățenii activi. Suntem doar la a doua ediție a acestui exercițiu, dar sunt foarte încrezător în faptul că albaiulienii vor depune și mai multe proiecte, pentru că toți ne dorim un oraș mai atractiv și mai adaptat nevoilor de azi.” a spus Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Proiectele pot fi depuse doar online pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro, accesând secțiunea dedicată și în intervalul de timp stabilit pentru etapa de depunere a proiectelor.

Propunerile de proiecte depuse pe platformă urmează să fie validate de autoritatea locală, iar apoi supuse unui proces de votare. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de Municipiul Alba Iulia începând cu anul 2022.

Calendarul este următorul:

• depunere proiecte – 01.09.2021-30.09.2021

• analiză și evaluare proiecte – 01.10.2021-31.10.2021

• etapa de vot – 01.11.2021-14.12.2021

• afișarea proiectelor câștigătoare - 15.12.2021 sau 17.12.2021 (dacă se ajunge la prelungirea votului cu 24 de ore).

Bugetul alocat pentru ediția II a procesului de bugetare participativă este de 1.000.000 lei, cu TVA inclus. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite.

Pot fi finanțate unul sau mai multe proiecte. Propunerile de proiecte trebuie încadrate într-unul din următoarele domenii:

• Amenajare spații publice;

• Oraș digital;

• Spații verzi;

• Educație și cultură;

• Alei, trotuare, zone pietonale;

• Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației;

• Sport, sănătate;

• Turism;

• Social;

• Mediu.

La prima ediție din 2020 au fost cinci proiecte câștigătoare, ca urmare a propunerilor și susținerii cetățenilor municipiului Alba Iulia, în prezent, acestea fiind în diferite stadii de implementare. Puteți vedea proiectele depuse anul trecut pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright Municipiul Alba Iulia © 2025
envelopephonemap-markermagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram